1953.

TIETOOMME ON TULLUT SEURAAVAA:

Trocadero limonådi tuotiin markkinoille 1953 vain vuosi Helsingin Olympialaisten ja Coca Colan Suomen valtauksen jälkeen. Trocaderon keksijä Nils-Håkan Håkansson oli tiettävästi paikan päällä ja litki Cola-juomia samaan tahtiin kun kotimaiset virkaveljemme juuri lanseerattua lonkeroa. Nils-Håkan Håkansson jäi siinä määrin koukkuun, että hetimiten kotiin päästyänsä hän kehitti Ruotsin ensimmäisen kofeiinia sisältävän limonådin, joka sai nimekseen Trocadero. 

Kuvassa limonåditehdas Saturnus AB Malmössä, Ruotsissa. Nils-Håkan Håkansson toimi siellä keksijänä ja toimitusjohtajana 1950-luvulla. Nimi tuli alunperin ajatuksesta valmistaa raketti jolla lennetään Saturnukseen.

Nils-Håkan Håkanssonin mielestä parasta viikonlopussa oli sen jälkeen alkava maanantai. Hienointa kuumassa kesässä, oli sen vaihtuminen loskaiseen marraskuuhun. Asioilla oli aina hänen mielestään kaksi puolta: valoisa ja vieläkin valoisampi.

Saimme käsiimme Nils-Håkan Håkanssonin kirjoittamia postikortteja ja sukkia. Syötimme ne tietokoneeseen ja niistä saimme kehitettyä tarkan kuvan miltä Nils-Håkan Håkansson näyttää. 

Trocadero on ollut Norrlandissa jo yli puolen vuosisadan tunnetumpi kuin Ruotsin kuninkaalliset. Ruotsissa sitä juodaan yli 30 miljoonaa litraa vuodessa ja Norrlandissa ollaan oltu erityisen ahkeria.

Nimeen todennäköisesti liittyy riipaisevan hieno tarina, joka vetoaa sekä emootioon että ratioon. Tosin meillä ei ole hajuakaan, mikä se voisi olla. Niin tai näin Trocadero on Ruotsin kolmanneksi suosituin limonådi kahden kansainvälisen kolajuoman jälkeen.

Ja jottei totuus unohtuisi on hyvä muistaa, että pitkästä ilosta seuraa aina makeat naurut.